Cum ne schimbăm mentalitatea?
Gânduri inspirate din cartea „Mindset”, de Carol S. Dweck
Învățare vs. Realizări
Recent, am învățat că dacă vreau să am o viață împlinită, o strategie mai bună este să mă concentrez pe învățare, nu pe realizări. Din păcate, în școală a contat doar jocul rezultatelor pentru că totul se învârtea în jurul notelor și a mediilor de la sfârșit de an. Ăsta era jocul și așa am învățat că trebuie să fie în viață.
Pornind la drum cu această credință, mi-a fost dificil să o mai chestionez pe parcurs. Stima de sine mi-au fost anexate de nevoia puternică de a avea rezultate, fie sub forma de succes profesional, fie sub forma de realizare materială.
Cu cât mai mult îmi doream un lucru, cu atât mai greu îmi era să-l obțin. Fiecare eșec venea cu impulsul de a-l ascunde sub preș. Era departe de mine gândul că eșecul ar putea fi un bun prilej de învățare.
Experiența care mi-a schimbat această credință a fost terapia de cuplu. Timp de 2 ani, săptămână de săptămână, am reînvățat împreună cu Cristina, soția mea, ce înseamnă și cum arată o relație sănătoasă. Am dezvățat reacții care porneau și întrețineau tipare emoționale disfuncționale și am învățat prezența, empatia și grija.
În acea perioadă, aveam nevoie de o experiență în care să-mi demonstrez că pot fi perseverent și stabil pentru că obosisem de roller coaster-uri emoționale. La final de terapie, am obținut nu doar o relație frumoasă, ci și o lecție importantă.
Ce-am învățat? Am realizat că la fel cum pot învăța limba franceză sau tenisul de câmp, pot învăța și iubirea. Atunci când am început terapia de cuplu, psihoterapeuta ne-a zis: „Nu pot garanta că veți rămâne împreună la finalul terapiei, însă vă promit că veți ieși din acest proces mult mai capabili să aveți o relație sănătoasă.”
În prezent, îmi propun ca în loc să mă gândesc obsesiv la „Pot eu să fac asta?” sau „Și dacă eșuez?”, să-mi canalizez gândurile spre întrebări precum „Cum pot să fac asta?” și „Ce am nevoie să schimb la mine ca să fiu cât mai aproape de ce îmi doresc?”.
Mindset, de Carol S. Dweck
Ultima carte pe care am citit-o, „Mindset” , a venit ca o confirmare că sunt pe drumul cel bun. Autoarea cărții este profesoară de psihologie la Stanford și este cea care a inventat termenul Growth Mindset, tradus în română ca mentalitate flexibilă.
Încă de la începutul cărții, Dweck își face clară miza prin expresia: „Părerea pe care o ai despre tine îți influențează viața”. Poveștile și studiile prezentate în carte au scopul de a ne convinge că aproape oricine se poate schimba prin cunoaștere și strădanie.
Cunoașterea înseamnă autoeducare, iar lectura acestei cărți este un pas spre a internaliza ideea că eu pot. Nu am primit o mână de poker cu care să fiu nevoit să joc toată viața și să mă simt ca și cum aș face bluff continuu. Însușirile fundamentale pot fi dezvoltate, chiar și la adulți, iar acest lucru este demonstrat fără echivoc de studiile din psihologie și neuroștiință.
Strădania reprezintă acțiunea sub forma efortului constant, a asumării de riscuri și a perseverenței în ciuda obstacolelor. Fără acțiune, nu există schimbare.
Mentalitate flexibilă vs. Mentalitate rigidă
Mentalitatea flexibilă presupune orientarea spre învățare și perfecționare, pe când mentalitatea rigidă înseamnă concentrare pe rezultate și perfecționism. Alegând jocul învățării, luăm validare din proces și din progresul pe care-l facem în urma efortului și în ciuda obstacolelor, nu așteptăm să ne hrănim din feedback-ul pozitiv al celor din jur.
Obstacolul principal în a avea mentalitate flexibilă vine din credințele limitative, credințe învățate de mulți dintre noi în școală:
- Să ai succes înseamnă să fii mai bun decât ceilalți. Nota reprezintă un scor care te poziționează într-un clasament;
- Eșecul te definește. Dacă te întorci acasă cu un 7 și doi de 10, părinții te vor întreba doar despre 7-le primit;
- Depun efort din greu doar cei lipsiți de talent. Cu cât aloci mai puțin timp pentru o temă pe acasă, cu atât ești mai deștept.
Abordarea recomandată de Carol S. Dweck, atât în relația cu propria persoană, cât și în relația cu alții, este să apreciem spiritul de inițiativă, perseverența, străduința, învățarea și deschiderea la critică. În loc să lăudăm pe cineva pentru cât de special este, mai bine îi lăudăm strategiile, efortul și curajul de a face alegeri.
Un copil sau un adult cu mentalitate flexibilă va fi mult mai deschis în a-și asuma riscuri și în a folosi erorile ca pe o sursă de învățare. În loc să-i vadă pe cei din jur ca pe niște judecători, îi va vedea ca pe aliați.
Cum obținem o mentalitate flexibilă?
Prin lectura acestui articol, ai făcut primul pas spre a-ți schimba o credință, dacă simți că e cazul. Totul începe cu: „Eu cred că pot”. Această nouă credință ne permite să acționăm și să formăm noi conexiuni neuronale în creier. Capacitatea creierului de a se reconfigura (neuroplasticitate) ca urmare a învățării duce la creșterea noastră personală și profesională.
Pe scurt, Credință → Acțiune → Creștere.
Îți prezint mai jos o structură pe care o folosesc în calitate de coach, atunci când lucrez cu clienții mei pe tema învățării:
1. Reflectează
- Identifică credințele limitative învățate în școală. Intră în competiție cu tine însuți, cu versiunea ta din trecut, nu cu cei din jurul tău;
- Gândește-te la modul în care ai învățat lucruri noi în trecut. Adevărul e că nu ai fost bun când ai început și că ai devenit tot mai bun pe măsură ce ai exersat. Cum poți încorpora acest adevăr pentru a face schimbarea pe care ți-o dorești?;
- Începe cu întrebarea „Cum să învăț?”, nu cu întrebarea „Pot să învăț?”.
2. Realizează un plan concret
- Plan concret înseamnă să răspunzi în mod specific la întrebările: „Când?”, „Unde?” și „Cum?”;
- Vizualizează îndeplinirea planului în cele mai mici detalii posibile.
3. Acționează
- Apreciază-te pentru efort și pentru modul în care treci de obstacole;
- Caută principiile fundamentale pentru a înțelege temeinic domeniul;
- Revizuiește greșelile și extrage lecții pentru viitor;
- Bucură-te de proces și privește învățarea ca pe un joc.
4. Reflectează
- Ce am învățat?
- Ce greșeli am făcut din care pot învăța ceva?
- La ce anume am lucrat din greu?
- Ce am aflat despre mine?
—
În concluzie, îți recomand cartea „Mindset” ca un prim pas spre mentalitatea flexibilă. Țin să adaug faptul că nu vei găsi în această carte strategii sau soluții clare despre cum îți schimbi mentalitatea. Vei găsi în schimb multe povești și studii ca argumente pro mentalitate flexibilă. Va ține de tine să-ți creezi propria rețetă pentru schimbare.
—
În concluzie, îți recomand cartea „Mindset” ca un prim pas spre mentalitatea flexibilă.
Nu vei găsi în această carte strategii sau soluții clare despre cum îți schimbi mentalitatea. Vei găsi în schimb multe povești și studii ca argumente pro mentalitate flexibilă.
Ține de tine să-ți creezi propria rețetă pentru schimbare.